Heimurinn kiegészítő: múlt, jelen és jövő

A Heimurinn eddig megjelent könyvei szándékosan nem foglalkoznak a világ kialakulásával, a népeinek és vallásainak eredettörténetével és eddigi konfliktusaikkal – ahogyan azt a Világ könyve kiadvány előszava írja is. Nem szerettem volna, hogy a világ történelmének súlya a szabad játékra nehezedjen, és azt sem, hogy egyetlen, nagy konfliktus irányítsa a Mesélők és Játékosok fantáziáját. Azonban többen is hiányolták a nagyívű konfliktusokat és a világ történelmét, így ez a kiegészítő ezt hivatott pótolni. Emellett felvázol egy olyan, nagyszabású és a régmúltban gyökerező fenyegetést, mely kibillenti a jelenkori világot a nyugalmi állapotából, konfliktusokat teremt, és laza keretet (kampánykörnyezetet) biztosít a kalandoknak. Így a kiegészítő második felében arra adok ötleteket, hogy Heimurinn népeinek összefonódó múltja milyen eseményekhez és konfliktusokhoz vezethet a világ jelenében és közeljövőjében, bízva abban, hogy a felvázolt ötletek és események inspirációt adhatnak saját kalandok írásához, és segíthetnek elhelyezni azokat egy nagyobb összefüggésben. Az eddig megjelent Heimurinn kalandmodulok közül a Thorgeir szurdoka és a Bestiavadászat háttere is ehhez a fő konfliktushoz kapcsolódik; de mindkét kaland megáll a saját lábán akkor is, ha a Mesélő ezt a tág keretet figyelmen kívül hagyja.

Fontos leszögeznem, hogy mindez csupán egyetlen lehetséges múlt és kampányháttér a Heimurinn szerepjátékhoz, nem pedig afféle kánon. Alternatív múlt, és az itt bemutatottól eltérő átfogó konfliktus vagy cselekmény ugyanúgy elképzelhető, mint az, ami itt bemutatásra kerül. Végül: Heimurinn jelene vagy múltja akkor is tökéletesen játszható, ha a Mesélő nem kíván a játék itt bemutatott „lore” részével foglalkozni – a játékos karakterek világban betöltött szerepéről és arról, hogy a Heimurinn milyen típusú kalandoknak adhat helyet, ebben a bejegyzésben írtam.

Jelen kiegészítő szövege az LFG.HU-n is megjelent, egy kétrészes cikk formájában. A honlapról pedig letölthető egyben (a „Szabályok” menüpont alól), szerkesztett és betördelt verzióban, mely a Világ könyve arculatához illeszkedik. Ahogy a többi kiadvány, úgy ez is Ilyés Ádám barátom munkája, akinek a munkáját ezúton is hálásan köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?