Heimurinn példajáték

Az alábbi példajáték egy Heimurinn kaland egy fiktív szeletét jeleníti meg. Célja, hogy bemutassa a játék általános folyását és a harc menetét, magyarázza és illusztrálja a főbb harci szabályok, próbadobások és még néhány kiegészítő szabályelem működését. Segít értelmezni a szövegben szereplő játéktechnikai megjegyzéseket, ha előbb már egyszer átolvastad a Heimurinn szabálykönyv Szabályrendszer fejezetét.

A jelenetben két játékos karakter szerepel: a kissé könnyelmű és örökké derűlátó Eirik Gimsson (2. szintű Harcos), és barátja, a mogorva Hakon Hamdírsson (2. szintű Vándor), valamint az előbbi csatlósa, Sebes Ulf. Hőseink épp a vadonban kóborolnak, miután tegnap balszerencsésen elszakadtak a csapat többi tagjától és egy hócsuszamlás elzárta előlük a visszavezető utat. Készleteik szűkösek, s ha mindez nem volna elég, Hakon reggel egy népes farkasfalka nyomait látta a környező völgyekben. A trió most el akar tűnni a környékről, és egy behavazott fenyvesben igyekszik utat törni magának, mielőtt rájuk esteledik. Tartanak tőle, hogy veszedelem jár a nyomukban.


Mesélő: Egy órája kaptattatok a mély hóban, felfelé a hegyoldalban. Kimerítő menet, mindannyian mély kortyokban nyelitek a hideg téli levegőt, a fagyott pára kristályokban ül ki a szakállatokra. Fokozatosan egyre hidegebb lesz, ahogy a hegygerinc fölött lassan lebukni készül a sápadt napkorong; fertályóra és rátok köszönt az este. Némi vigaszt nyújthat, hogy az égen már halványan dereng a telihold korongja, ami legalább nem ígér teljes sötétséget az éjjel. Ma van a teljes holdtölte ideje.

Eirik: „Álljunk meg itt egy kicsit, hadd kortyoljak a sörömből! Muszáj innom egy kicsit, mert menten lefagy a fülem.” Azzal leülök egy fatönkre, meghúzom a tömlőt, majd a többieket is körbekínálom.

Mesélő: Sebes Ulf vigyorogva fogadja el, ki nem hagyná a potya italt.

Hakon: Én visszautasítom. „Nincs időnk pihenőre! Tartok tőle, hogy a vadon kimutatja még a foga fehérjét.”

Eirik: „Nincs miért megszakadjunk a menetelésben, és egy lefagyott fül sem segített még senkin. Különben is, a fene essen beléd, Hakon, hogy mindig vészmadárkodsz! Egyedül vagyunk itt, és még lámpás is lesz a fejünk fölött. Meg aztán, hagytam áldozatot Killane-nek a lenti ösvényen. Valamit csak kell, hogy számítson az is, nem?”

Hakon: „Nofene. Tán godinak képzeled magad? Én amondó vagyok, hogy jobb, ha az istenek a maguk dolgával törődnek, bennünket meg hagynak boldogulni.”

Eirik: „Meglásd, Hakon, ezúttal szerencsénk lesz! Valahol lesz itt egy kanyon, amin át visszajutunk Thorgeir szurdokába.”

Hakon: „Nem bízom én ebben. Viszont az erdőket jól ismerem, és nagyon rég nem láttam akkora falka nyomait, mint a mai reggelen. Kötve hiszem, hogy az az egyetlen hátrahagyott póni az összes ordas figyelmét lekötné. Ki tudja, merre ólálkodnak most?”

Mesélő: Nos… Igaz, ami igaz, ebből még akármi lehet. Dobjunk Szerencsepróbát! (A Mesélő titokban dob 2d10-zel, az eredmény 4. Hakon játékosa látatlanban közli, hogy megpróbál aládobni a Mesélő dobásának. Az eredmény 11 – ez nagyon messze van, ami elég nagy balszerencsét jelent. A Mesélő nem árulja el a próba eredményét.) Hakon, te éberen figyelsz, míg a többiek pihennek. Feltűnik, hogy az erdőben síri csend honol. Ráadásul a szélirány is megfordult már egy ideje, és a ti irányotokból fúj, lefelé, a völgybe.

Hakon: „Wurir valagára! Ez nem jó jel. Eirik, Ulf! Nem időzhetünk itt tovább, veszélyes. Indulás tovább, felfelé!” Azzal megindulok a hegyoldalban.

Mesélő: Rendben. Ha nincs ellenvetés, haladtok tovább. Hakon, azt azért hallod, hogy Ulf, a csatlós arról morog a szakállába, hogy mégis mióta osztogatod itt te a parancsokat. De azért követ.

Hakon: Ezt megjegyzem, de egyelőre nem törődöm vele. Szólok a többieknek, hogy helyezzék a kezük ügyébe a fegyvereiket. Ahogy haladunk, időnként megállok fülelni.

Eirik: Jó ötlet, ezzel én is megpróbálkozom.

Mesélő: Rendben, viszont ez egy csoportos Észlelés-próbadobás lesz, mivel közösen próbáltok valamit kiszúrni. Azaz csak egyikőtök tehet jártasságpróbát a csapat nevében, nem pedig mindenki külön-külön.

Eirik: Legyen akkor Hakon, ő sokkal jobb ebben.

Hakon: (A 2d10-es dobás 14, ehhez jön +5 a jártasságból és +2 a Vándor Hiúzfülű képességéből.) 21!

Mesélő: Ezzel még a Nehéz célszám (NF 21) is megvan. Sajnos a gyanúd beigazolódott: ordasok koslatnak a nyomaitokon, és közelebb vannak, mint hitted. Már hallod őket, és néha fel-feltűnik egyik-másik állat szürke alakja a fák közti félhomályban. Valószínűleg egy kisebb csapat. Az ösztöneid azt súgják, hogy nem is próbálnak rejtőzködni, hanem vadászaton vannak. Ráadásul van valami furcsa a hangjukban…

Hakon: Szokatlan? Mi lehet az?

Mesélő: Milyen releváns jártasságaitok vannak?

Játékosok: Észlelés, Tudás: vadon, Nyomolvasás-eltüntetés…

Mesélő: Akkor egyebet sajnos nem tudtok leszűrni. (Itt a Mesélő arra kíváncsi, hogy a karaktereknek van-e Tudás: bestiák jártassága. A falkában ugyanis egy rémfarkas is van, ami a közönséges társainál jóval veszélyesebb fenevad.)

Ebből még baj lesz…

Eirik: „Tűz! Tűz kell! Tüzet kell raknunk hamar!”

Mesélő: Jó ötlet, de egy behavazott hegyoldalban tapostok. Itt egy rendes tüzet megrakni és lángot csiholni nem pár perc kérdése. Félő, hogy erre már nem lesz időtök.

Hakon: A fennsík sziklái már nincsenek messze, ott fedezékre lelhetünk. „Tovább, amíg tudunk!”

Mesélő: Haladtok még egy kicsit, majd alattatok felbukkannak az első farkasok. A téli bundájukat viselő, megtermett dögök, agyaraik veszedelmesen villognak. Éhesek, túlerőben vannak, nem fognak óvatoskodni. Dobjunk kezdeményezést! (A d10-es dobás + a Kezdeményező érték (KÉ) összege a farkasok esetében 4 és 6; az egyszerűség kedvéért a Mesélő két, egyenként háromfős csoportban kezeli az ellenfeleket, majd sorba rendezi a cselekvőket a kezdeményezésük alapján. Ez a sorrend a legtöbb esetben már nem változik meg a harcjelenet során.) Mindhárman megelőzitek a farkasokat, ráadásul odébb vannak még, tehát leadhattok távolsági támadást is, ha akartok. Eirik, te vagy az első, utánad a csatlósod jön, és végül Hakon.

Eirik: Ledöföm a lándzsám a hóba, a parittyám pedig a kezem ügyében volt azóta, hogy Hakon szólt. Célzok és lövök: a Pontos támadás manővert alkalmazva ez összesen két félkörös cselekedet. (Támadódobás 2d10-zel 15, ehhez jön a +4 távolsági Támadó érték (TÉ) és a + 1 Pontos támadás.) Ez így 20! Ha talál, akkor a fegyverem sebzése +1d6, azaz +5!

Mesélő: Mindjárt kiderül, ez mire elég. (A Védekezési dobás 1d10-zel 4, +10 a farkas Védekezési értéke (VÉ), azaz 14. Eirik támadása tehát 6-tal nagyobb a farkas VÉ-jénél: ez lesz a támadás Relatív Sikere, ami hozzáadódik a fegyver sebzéséhez.) Kiváló lövés: a parittyakő keményen megüti az első farkast, a tömött bunda alig tompít valamit. 10 pontot sebeztél! (6+5, -1 az irha Sebzés Felfogó Értéke (SFÉ) miatt.) A farkas megbicsaklik futtában, de aztán tovább tör felétek a társaival.

Eirik: No, majd a csatlósom, Ulf végez vele. „Célozz jól, és lukaszd ki a belét, Ulf, ne sajnáld!” (A csatlóst Eirik játékosa kezeli.) A Támadódobás 13, ehhez jön még +2 és a Pontos támadásból +1, azaz 16. Ha ez talál, akkor a rövid íj sebzése +1d8, ami +7!

Mesélő: (Míg Eirik a támadását összegezte, a Mesélő dobott a farkas védekezésére. Ezúttal is van találat, a Relatív Siker +3. Az 1-es SFÉ-t figyelembe véve ez újabb 9 (7+3-1) ÉP sebzés.) Ulf hallgat a szavadra: a nyílvessző a farkas mellkasába fúródik, és leteríti. Ha maradt is benne élet, rátok már nem jelent veszélyt. Hakon, most te jössz.

Hakon: Nekem csak dárdám van, de ahhoz egyelőre még túl messze vannak, csak levonással tudnék támadni. Nem pazarlom el a fegyverem. Ezért inkább előveszem a pajzsom és előkotrok az övemből egy apró bűbájos holmit – még jól jöhet…

Mesélő: Rendben. A maradék öt ordas tovább lohol felétek. A következő körben elérnek benneteket. Újabb harci kör jön, Eirik, továbbra is te kezdesz.

Eirik: Rámarkolok a lándzsára, megtámasztom a hóban és előre szegezem – felkészülök a támadásra. A Bekészített cselekvést választom (fél kör), és a maradék fél körömet talonba teszem: fel akarom nyársalni a toportyánt, amint rám veti magát. „Azt a sebhelyes képűt lődd, Ulf!” – mire a csatlósom megereszt egy kapáslövést az íjjal, majd előveszi a baltáját (ez két félkörös cselekedet). A dobásom 13, ehhez jön még +2, azaz Ulf támadása 15. Ha talál, a sebzés +1d8, azaz +4.

Mesélő: (Míg Eirik a támadását összegezte, a Mesélő 5-öst dobott a farkas védekezésére.) A farkas VÉ-je 15, azaz épp csak eltalálod. A sebzés 3 ÉP; a nyílvessző csak súrolja az ordast. Ulf káromkodik egyet. Hakon, te jössz.


Hakon: Most dobom el a dárdám, majd rögtön elő is húzom a következőt. A felém loholó állatra célzok. Használhatom a Vándorok Farkasvadász képességét?

Mesélő: Természetesen. A farkasok, medvék és társaik közönséges vadállatnak számítanak, jól ismered a fajtájukat. A harcban +2 sebzést kapsz ellenük, és +1 TÉ vagy VÉ jár – ezt még most kell eldöntened, és az egész jelenetre érvényes. (Hakon kap még +2 KÉ-t is a Farkasvadász képesség miatt, de ez most nem változtat a kezdeményezési sorban lévő helyén.)

Hakon: Rendben, a VÉ bónuszt választom. Akkor a távolsági támadásom 13+5, ami 18, a dárda sebzése pedig +1d8+2, ami összesen +8, már ha eltalálom.

Mesélő: A farkas VÉ-je ezúttal 16, tehát a Relatív sikered +2. A sebzésed így 9 ÉP; a toportyán fájdalmasan vinnyog, ahogy a dárdád felhasítja a hátát. De nem öli meg. Most ők jönnek, kaffogva és acsarogva vetik rátok magukat.

Eirik: Igen, de ekkor aktiválhatom a korábban talonba rakott bekészített cselekvést: megpróbálom felnyársalni a rám ugró dögöt, amit Ulf már megsebzett. A közelharci támadásom 16+5, azaz 21, a lándzsám +1d12-t sebez, amire kapok +2 bónuszt, mert Eirik választott fegyvere a lándzsa. (A Harcosok Harci tapasztalat képessége.) Vagyis a lándzsa sebzése 11+2, azaz +13! Ezzel remélem, hogy elkapom!

Mesélő: A torkodnak ugró farkas VÉ-je 16; esélye sincs kikerülni a gonoszul villanó lándzsahegyet. A Relatív sikered +5, így összesen 17 ÉP-t sebzel. Ez brutális döfés: a lándzsa keresztülfut az ordas testén, mire forró vér ömlik a kezeidre. Félretaszítod a testet.

Eirik: „Haha! Két szép bundánk már van, Hakon! Az ezüstből, amit ezért kapunk, egy hétig is ihatunk majd a sörházban!”

Mesélő: Eddig kettővel végeztetek, egyet pedig komolyan megsebeztetek, tehát négy támadó maradt. Dobok a farkasoknak Morálpróbát, mert lehet, hogy ennyi megtöri az elszántságukat. (A 2d10 dobás eredménye 5, ami sokkal kisebb, mint a farkasok Morál értéke – egy vadászó farkasfalka ennél jóval elszántabb. Ellenben a farkasok Morál értéke 1 ponttal csökkent a Morálpróba miatt.) Hiába ritkítottátok meg őket, a farkasok a félelem szikrányi jelét sem mutatják. Valamiért különösen elszántak…

Hakon: Biztosan a telihold miatt, az vadítja meg őket.

Mesélő: Talán igen. Mindenesetre, nincs több időd töprengeni, mert a maradék négy farkas nektek ront. Eirik, rád kettő jut, a többiekre egy-egy. A farkasok jellemzője a Falkataktika: ha többen támadnak egy célpontot, a túlerő már két farkasnál jelentkezik. A farkasok Támadódobásai Eirik ellen rendre 14+4 és 8+4, és jár a +1 bónusz a Falkataktika miatt; azaz a támadások 19 és 13. Mindkettő ellen dobj védekezést!

Eirik: A Védekezési dobásom 8 és 6, amihez +10 VÉ jön hozzá, mert a pajzsom sajnos nincs itt. De így legalább nem kopik el! A VÉ-m az első támadás ellen 18, a második ellen 16.

Mesélő: Akkor a két támadásból az első kevéssel, de becsúszik: a Relatív siker +1, így a sebzés 1d6+1, azaz 5. A páncélod SFÉ értékét levonhatod. (Eirik nehéz bőrpáncélt visel, melyek SFÉ értéke 3, így mindössze 2 ÉP-t sérül.) Egyelőre keményen állod a sarat. Ezzel egy időben a maradék két farkas Ulfra és Hakonra ront: Ulf ellen 19, Hakon ellen 18 a támadás!

Hakon: A védelmem a pajzzsal és a Farkasvadász bónusszal együtt 14, a VÉ dobásom 5, azaz 19 a védekezésem. Huh, a farkas agyarai csak egy hajszállal vétettek el… Még jó, hogy a VÉ bónuszt választottam ellenük!

Eirik: Szegény Ulfnak nincs ilyen szerencséje. A VÉ dobása 3, így a védekezése mindössze 11.

Mesélő: Akkor a Relatív siker +8, a sebzés +4, ami 12 sebzés Ulf ellen! A gambeson SFÉ értékét levonva az még mindig 11 ÉP veszteség. A farkas csúnyán a csatlós combjába mar, Ulf keményen megtántorodik. Ha jól látom, Ulfnak mindössze 5 ÉP-je maradt, azaz még éppen nem sújtja Komoly hátrány a sérülései miatt. De a következő találat végezhet vele – és ez látszik az arcán is, ahogy a magabiztosság félelemnek adja át a helyét. Mindenki cselekedett, indul a 3. harci kör. Eirik, mivel bekészített cselekvést alkalmaztál és kivártál, a KÉ-d a téged támadó farkaséval lett azonos, azaz hátrébb csúsztál a cselekvési sorrendben. Így az új sorrend Ulf, Hakon, te, majd a farkasok.

Eirik: Rendben. Ulf egy kissé megrendült az imént, ráadásul az őt támadó farkas még sértetlen. Nagyon kevés az esélye, hogy egy csapásból végezni tudjon vele, így ebben a körben inkább a védekezésre fókuszál. A Védekező harc +3 VÉ-t jelent neki a körre.

Hakon: Most én jövök: hátrálok pár lépést, és egy fatörzsnek vetem a hátam, hogy ne tudjanak körbevenni. Ezután rásújtok a dárdámmal a farkasra. A dobásom 12, azaz a TÉ 16.

Mesélő: 2-est dobtam védekezésre, így a farkas VÉ-je csak 12. A Relatív sikered így +4. Az ordas csúnyán elméri a farkát, túl rövid az ugrása – dobj sebzést!

Hakon: Ez az! A dobás 6, de az átmenő sebzéssel és a bónuszommal együtt ez 12!

Mesélő: Ez elég is, ez a farkas már sérült volt. A földre sújtod, majd mielőtt talpra kecmeregne, biztos kézzel ledöföd. Egyelőre nincs farkas, amely közvetlenül fenyegetne. Eirik, most te jössz.

Eirik: Odakiáltok a csatlósomnak: „Kitartás, Ulf! Amíg Eirik melletted verekszik, nem lesz bajod! Gondolj a sörre, amit majd a győzelemre iszunk!” Próbálom tartani benne a lelket, nehogy még a végén bepánikoljon. Eközben kaszálok magam előtt a lándzsával, majd a farkas felé döfök: Pontos támadás. Ejj… a TÉ dobásom csak 7, így a TÉ-m még a Pontos támadással is csak 13. Félek tőle, hogy ez sovány lesz.

Mesélő: (Közben dobott a farkasnak védőre, a VÉ 14) Sajnos igen; az ordas hátraszökken a lándzsád elől.  Még három ellenfeletek van, most ők jönnek. Az első támadás Ulf ellen megy, és összesen 15. (Ezúttal Ulf VÉ-je a védekező harcból származó +3 bónusszal együtt 16; kifizetődő volt tehát a taktika.) Eirik, te viszont két támadást kapsz, ahogy eddig: az első mindennel együtt csak 10, tehát az biztosan nem talál el, felesleges is védekezésre dobnod. A második támadódobás pedig (gurul a 2d10)… 19! Ez Kritikus találat, összesen 24-es TÉ-vel!

Eirik: Atyaég… Milyen kockák azok? A Védekezés dobásom 4-es, tehát a VÉ értékem 14. Úgy érzem, hogy ez nagyon fog fájni, de bízom a nehéz bőrvértemben.

Mesélő: Bízhatnál is, de a Kritikus találat mindig a fejet éri, így csak a sisakod SFÉ értékét vonhatod le. Van sisakod, igaz?

Eirik: Mármint, arra a jó kis vas sisakra gondolsz, amit a múltkor elpasszoltam azért, hogy Ulf zsoldját kifizethessem a visszamenő hetekre is? De a nagyobb baj az, hogy Sorspontom sincs már… „Killane segíts meg!”

Mesélő: Akkor minden összeesküdni látszik ellened. Na, lássuk! A farkas támadásából a Relatív siker +10, a sebzésdobás +3, és erre jön még rá az 1d10-es bónusz sebzéskocka a Kritikus siker miatt, ami… +7. Ez így összesen 20 ÉP sebzés. Aú!

Eirik: Ez akkor pont -5 ÉP-re sebzett. Így már haldoklás ellen sem tehetek mentődobást, igaz?

Mesélő: Sajnos nem. Az akkor járt volna, ha 0-ra, vagy legfeljebb -4 ÉP-re zuhansz. Lássuk akkor mindenki kedvenc szabályát, a Halál mezsgyéjén táblázatot: még van egy halovány esélyed. (Az 1d10-es dobás eredménye azonban 1.) A súlyosabb táblázaton ez azt jelenti, hogy látványos halált halsz. Szóval… A falkataktika újra meghozta a gyümölcsét: a téged támadó két farkas közül az első éppen elvéti a kezed, de a vászoninged ujjába sikerül beleakaszkodnia, és leránt téged a földre. Csak egy pillanatra billensz ki és térdelsz le a hóra, de ez elég ahhoz, hogy a második ordas feléd marjon és felszakítsa a torkod. Azonnal tudod, hogy végzetes sebet kaptál. Innen már nincs tovább. Úgy tűnik, az istenek ekkorára szabták Eirik Gimsson sorsfonalát, és Killane ezúttal a zord arcát fordította feléd – vagy tán nem is figyelt rád. Elterülsz a hóban, s már nem érzed, ahogy a farkasok bevégzik a mocskos munkát; ám hoz némi vigaszt a tudat, hogy harc közben, fegyverrel a kézben estél el. Hönír talán méltónak talál ahhoz, hogy halálod után fogadjon téged az égi csarnokában.

Most indul a 4. harci kör. Ulf kezd, ám a helyzet az, hogy Eirik csatlósa könnyen lehet, hogy megtörik: erősen sérült, túlerő ellen küzd, és most bukott el a vezére. Dobjunk Morálpróbát! (A dobás eredménye 2d10-zel 14, Ulf Morál értéke viszont csak 12, azaz nem sikerült aládobni.) Úgy fest, hogy a gyakran késlekedő zsold aláásta a fickó lelkesedését, és Ulfban elpattan valami: fejvesztett menekülésbe kezd.

Hakon: Már csak ez hiányzott! „Ulf, a keserves mindenedet! Ne fuss, mert előrángatlak még a kövek alól is, ha addig élek is! Sőt, ha itt pusztulok, visszajárok majd kísérteni téged!” Apropó! Ha már így iszkol: a farkasok nem erednek a nyomába? Vérzik is, szalad is…

Mesélő: Lehet róla szó. Döntsön erről Szerencsepróba! (Hakonnak ezúttal szerencséje van: azt választja, hogy a Mesélő rejtett dobása fölé dob, és ez 4 ponttal sikerül is neki.) A három farkasból kettő nyomban Ulf után iramodik, nem tudnak ellenállni a könnyű prédának. A fickó üvöltve rohan a fák közé, cikázva menekül, és nem is akárhogyan. Most már érted, Ulf miért kapta a „Sebes” ragadványnevet.

Hakon: No, végül még Ulfnak is meg lesz a maga haszna! Akkor már csak egy farkas maradt. Támadok.

Mesélő: Várj egy kicsit. Mielőtt még támadnál, észreveszed, hogy egy távolabbi hóbucka tetején megjelenik egy újabb farkas, de nem is akármilyen. Másfélszer akkora, mint a társai, erős szálú sörényéből gonosz tüskék sarjadnak a nyakszirt tájékán. Két alsó szemfoga tőrként mered elő pofájából, ez jól látszik, ahogy reszelős hangon felvonyít. Ez volt az a hang, amit korábban a farkasok kórusába hallottál vegyülni. Lesunyja a fülét, és acsarogva indul meg feléd.

Hakon: Ajjaj, egy rémfarkas! Szóval ennyire peches volt a korábbi szerencsepróba? Nem fogom megvárni, hogy ideérjen, inkább menekülök, míg a többi farkas Ulffal van elfoglalva.

Mesélő: Rendben, de ne feledd, hogy egy farkas még továbbra is fenyeget. Ha menekülni akarsz, előbb ki kell törnöd a közelharcból, ami egy egész körös cselekedet: ehhez egy sikeres +5-ös harci manőver kell, de nehezítést nem kapsz, mert most csupán egyetlen ellenfeled van.

Hakon: Megpróbálkozom vele. Előtte viszont aktiválom a bűbájos tárgyat, amit a lápi boszorkától szereztem be a múltkor. Ez egy nyúlláb, ami egyszeri +3 bónuszt ad a harcból kibontakozásra, majd a menekülésre is. Szóval, iszkiri! (A 2d10-es dobás eredménye 4, amihez hozzáadódik +4 (a közelharci fegyveres TÉ) és ezúttal +3 a bűbájos tárgy miatt.) Ez összesen 11.

Mesélő: (A farkas 2d10-es dobása 12, a TÉ +4, ami összesen 16.) Az ellenpróbátok eredménye +5 a farkas javára: azaz nem elég, hogy sikertelen a manővered és nem tudsz kitörni a közelharcból, de az ellenfeled még ki is tudja használni a hibád. Hiába cselezel, a farkas utánad kap, és leránt a földre.

Hakon: A francba! Nagyon fontos lenne, hogy most kereket tudjak oldani. Újradobhatom egy Sorspontból?

Mesélő: Természetesen. Húzd le a Sorspontot, és kérlek, írd le, mi zajlik le a karakteredben, mibe kapaszkodik, ami erőt vagy reményt ad neki.

Hakon: „Ígéretet tettem Istridnek, hogy az életem árán is elviszem az üzenetét Odewaldba! Nálam van a klán rúnaköve! Nem veszhetek így, rühes ordasok vacsorájaként… még dolgom van!” Újradobom a próbát… az eredmény 14, mindennel együtt ez 21! Megvan az 5 pontnyi különbség a javamra!

Mesélő: Mikor már úgy érzed, minden veszni látszik, a szerencse a pártodat fogja: a farkas beleakaszkodik a tunikád szélébe, ám a szövet az utolsó pillanatban egy hangos reccsenéssel megadja magát. Az ordas métereket bukfencezik hátra, fogai közt a zsákmányával. Itt a kiváló alkalom menekülni! Az üldözést egymás elleni KÉ dobásokkal kockázzuk le: ha te nyered a kezdeményezést, átmenetileg sikerül egérutat nyerned.

Hakon: Nem kell kétszer mondani. A d10-es KÉ dobásom 8, a KÉ értékem +3, és ehhez jön még a bűbájos tárgy és a Farkasvadász bónusza. Ez összesen 16! Életemben nem futottam még ilyen gyorsan!

Mesélő: Az biztos. A farkasoknak nem is dobok, 16-os KÉ-t nem tudnak összehozni. Bravúrosan menekülsz a fák között, minden tereptárgyat kihasználsz, miközben úgy érzed, hogy lábizmaid rugóként feszülnek – a bűbájos tárgy ereje lehet, ez kétségtelen. Kisvártatva nyersz akkora előnyt, hogy megállj levegőért, és gyorsan felmérd a terepet. A hegygerinc már csak nyíllövésnyire van, és a tarajos sziklák közt több kisebb hasadékot is kiszúrsz a félhomályban.

Hakon: A barlangok felé veszem az irányt. Remélem, találok olyat, ami elég szűk ahhoz, hogy a tábortűz feltartsa a ragadozókat. Mielőtt elindulok, még visszanézek az alattam lévő hegyoldalra. „Bocsáss meg, Eirik, amiért ilyen méltatlanul hagylak hátra. De Kerunosz előtt fogadom: gondom lesz arra, hogy a neved felvéssék a családod rúnakövére, az őseid nevei mellé, és három farkas koponyáját rakom le érted az oszlop tövébe. Vagy így lesz, vagy itt pusztulok én is – különben ne legyen a nevem Hakon Hamdírsson!”

Vélemény, hozzászólás?